Askolan kanala- ja villiyrittiretriitti

23.4.2022 

Vietimme Kyyhkysten tilalla Askolassa ruokaretriitin, missä tehtävänämme oli rakentaa kanala. Meille oli tuotu tarvittavat tarvikkeet, työkalut sekä järjestetty aihio, minne kanalan olisi tarkoitus syntyä. Tilan emäntä Päivi antoi vapaat kädet porukalle tehdä sellaisen kanalan, kuin haluamme. 

Tilalle saapuessamme joimme tervetuliaiskahvit karjalanpiirakoiden ja munavoiden kera, missä oli päällä villiyrttejä. Kahvien lomassa esittelimme jokainen itsemme ja keskustelimme mm. maatalouden tilanteesta, mistä tilan isännällä oli myös paljon tietoa eri näkökulmista.

Ennen töiden aloitusta Päivi kävi ohjeistamassa, mitä elementtejä kanalassa tulisi olla, ennen siirtymistä ruuanlaiton pariin. Siellä piti olla orsi, ulkoseinät eristetty, ikkuna, ulkoaitaus, munille astia sekä ovi. Sisäseinät täytyi tilkitä kanaverkolla, etteivät kanat pääse karkaamaan.

Kanojen olivat tulossa seuraavana päivänä, joten kanala piti saada tehtyä päivän aikana!

 

Hetken ihmeteltyämme aloimme hommiin ja työtehtävät löytyivät jokaiselle yllättävän nopeasti. Osa porukasta meni pihalle rakentamaan ulkokanalaa ja osa jäi sisälle. Pyrimme  uusiokäyttämään materiaaleja mahdollisimman paljon.

Tilan isäntä Mika oli myös aktiivisesti mukana rakentamassa kanalaa.

Ulkokanalan rakentaminen alkoi rivakasti ja ensin piti määrittää mitat ja hakata maahan pystypuille kengät. Tilan metsästyskoira Kalle viihdytti Thomasta – tai toisinpäin. 

Sisällä totesimme, että rakennamme ensin koolaukset sekä ylä- ja alajuoksut pintamateriaalien kiinnitystä varten. Seinät eristimme Finnfoam -levyillä ja tilkitsimme ne uretaanilla. Osan seinistä päällystimme filmivanerilla ja osan kanaverkolla. Seiniin piti porata reikiä puiden kiinnitystä varten ja kiinnityksessä käytimme lyöntitulppia, mitkä olivat oikein sopivia siinä.

Töiden lomassa ennen ruokailua osa porukasta teki saunanvalmisteluretken tilan mökille. Aiempi isäntä oli saanut idean padota mökin vieressä sijaitsevan lähteen ja rakentaa pienen lammen mökin viereen. Timka otti rautakangen mukaan ja teki avannon, sillä jäät eivät olleet vielä sulaneet sieltä. Halusimme päästä saunasta uimaan!

Allekirjoittanut sahasi muutaman koivun pölleiksi, mitkä Esa-Matti pilkkoi haloiksi vakain ottein.

Päästyämme takaisin tilalle oli siellä kanalan rakennus jo pitkällä. Eipä aikaakaan, kun tuli kutsu syömään. Ruuaksi meille oli laitettu paikallisen metsästysseuran hirvenlihasta tehtyä käristystä, viereisin karjatilan, Ratia Ranchin highlanderin lihaa, Coleslaw salaattia, sekä sämpylöitä. Juomaksi meille oli herukkamehua sekä koivunmahlaa. Jälkkäriksi vispipuuroa sekä myöhemmin kahvin kanssa vallan herkullista omenapiirakkaa.

Ruuat maistuivat äärimmäisen hyvältä!

Ruuan jälkeen palasimme viimeistelemään kanalaprojektia ja asentamaan kanaverkot paikalleen. Verkko iskettiin paikalleen lyöntiniittipyssyllä, millä osuminen verkon oikeaan kohtaan osoittautui välillä haastavaksi. Onneksi niittejä oli varattu reilusti!

Lopuksi kiinnitimme orret paikalleen ja asensimme pleksin lasiksi paikalleen sekä vanhan saunanoven karmeineen oveksi. Ratkaisusta tuli oikein toimiva.

Päivän päätteeksi palasimme ihastelemaan työtä ja hienon kanalan saimmekin aikaiseksi! Levittelimme pehkut pohjalle ja teimme vielä munimista ja niiden keräämistä varten laarin. Näin kaikki oli valmista kanojen tuloa varten.

Jarno Ansaharjun kommentteja retriitistä: 

Olimme Askolassa Kyyhkysten tilalla 23.4 järjestetyssä retriitissä mukana rakentamassa kanalaa ja jälleen jäi hyvä mieli kuten kahdesta edellisestä retriitistä, joihin olemme osallistuneet.

Paikalle saapuessamme aamulla oli vastassa erittäin mukava isäntä pariskunta, joiden kanssa oli helppo päästä juttuun. Aluksi juotiin kahvit ja syötiin maukkaan karjalanpiirakat munavoilla, jonka jälkeen mentiin käymään läpi päivän työt ja jaettiin porukka sopiviin ryhmiin.

Isäntäväellä oli ajatus mitä pitää tehdä, mutta mitään valmista tarkkaa suunnitelmaa ei ollut joten jokainen pääsi mukavasti halunsa mukaan vaikuttamaan tehtäviin töihin. Se yhteishenki ja motivaatio jolla jälleen töitä tehtiin oli kerrassaan upeaa ja tehtävät työt lähtivät vauhdilla käyntiin.

Lounastauolla oli jälleen, niin kuin aina retriiteissä tarjolla uskomaton makuelämys paikallisruokaa. Oli hirvikäristystä, highland nautaa, perunamuusia ja jälkiruuaksi vispipuuroa. Myös emännän itse valuttama koivunmahla maistui talkoolaisille.

Iltapäivällä työt saatiin viimeisteltyä viimeistä sivallusta vaille valmiiksi ja seuraavana päivänä tulossa olleet kanat pääsisivät valmiiseen kanalaan ja ulko-aitaukseen. Myös isäntäväki oli positiivisesti yllättynyt kuinka hyvällä asenteella ja hengellä talkoolaiset töitä tekivät.

Ennen lopetusta keskusteltiin pöydän ääressä ja nautittiin vielä kahvit ja maukkaat omena-, ja raparperipiirakat, minkä jälkeen halukkaat pääsivät saunomaan ja uimaan.

Itse olen kokenut nämä retriitit todella hienoina ja rentouttavina kokemuksina arjen keskellä ja joka kerta olen oppinut paljon uutta maatalouteen ja maanviljelyyn liittyen, mikä on kyllä lisännyt arvostustani ja tietämystäni tuottajia kohtaan runsaasti.

Tällä kertaa oli myös 8v poikani mukana talkoissa, koska haluan myös lapsieni tietävän, mistä ruoka pöytään tulee ja arvostamaan kotimaista ruokaa ja maataloutta.”

Tilan emäntä Päivi lähetti meille vielä seuraavana päivänä terveiset:

”Valtavan iso kiitos teille kaikille, jotka olitte mukana kanalamme rakentamisessa. On todella upeaa, että löytyy ihmisiä, jotka eivät pelkää tarttua toimeen ja lähtevät rohkeasti tekemään yhdessä. Teitte valtavan vaikutuksen asenteellanne erityisesti Mikaan, joka epäili päivän onnistumista. Kiitos myös avoimesta keskustelun ilmapiiristä, joka vallitsi koko päivän ajan.

Meillä tuskin koskaan on mikään muu projekti edistynyt näin vauhdilla ja todellakin kanat, kukko ja kolme tipua saapuivat eilen.”

Tulevat ruokaretriitit:

7.5. Markkulan lammasretriitti Vihdissä

20.-22.5. Peltolan ylämaankarjaretriitti Kymenlaaksossa

27.-29.5. Salusen siemen- ja kylvöretriitti Ruovedellä

11.-12.6. Villa Ekarsin Maakellariretriitti Turussa

18.-19.6 Holckin Mangalitzaretriitti Joensuussa 

 

Tule kasvimaan- ja pellonhoitoretriittiin 16-18.6.!

16-18.6. Ruovedellä tapahtuu! Tule hoitamaan Ruokaretriitin kasvimaata sekä peltoa ja nauttimaan kesäisestä maaseudusta. ☀️ Päivän päätteeksi lämpiää savusauna ja palju! Juhlavuoden kunniaksi tila tarjoaa majoituksen ja ruuat. Ilmoittautumiset sähköpostilla osoitteeseen info@ruokaretriitti.fi