Ruokaosuuskunta tuo vakautta muuttuvan maailman keskelle

Arvoisa kotimaisen lähiruuan ystävä,

Meillä on sinulle valtavan positiivisia uutisia myllertävän maailman keskellä. 

Valmistelemme Ruokaosuuskunnan (työnimi) perustamista Ruokaretriitin toiminnan yhtiöittämiseksi ja kutsumme ihmisiä nyt ilmoittautumaan Ruokaosuuskunnan ennakkojäseneksi. Osuuskunta luo toiminnan ympärille rakenteellisen tahon, mikä tuo vakautta ja tiiviin yhteisön kotimaisen lähiruuan ympärille. Samalla se mahdollistaa helpon keinon liittyä toimintaan mukaan, hyötyä Osuuskunnan jäsenyydestä sekä tarjota Osuuskunnalle hyötyä omalla panoksellaan.

Ruokaosuuskunnan fokus on kotimaisen ruuantuotannon kehittämisessä yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa. Hyödynnämme ketteriä työskentelymalleja, moderneja teknologioita, alustatalouden luomia mahdollisuuksia sekä tasapuolista, avointa, sekä yhteisomisteista organisaatiorakennetta. Nyt on hyvä aika puhaltaa yhteen hiileen.  

Toiminnan pohja on jäsenten keskinäinen luottamus, mitä silmällä pitäen Ruokaosuuskunnan prosessit ja toimintamallit rakennetaan. Näin toimimalla voimme saada nopeasti suuren vaikutuksen aikaan kipeästi uudistusta kaipaavassa toimialassa ja turvaamaan jäsenten ravinnon saannin kaikissa tilanteissa.

1. Hyödyt kuluttajajäsenille:

Ruokaosuuskunnan jäsenten terveellinen ravinto ja muut perustarpeet pyritään turvaamaan kaikissa tilanteissa ensisijaisesti. Jäsenenä pääset osaksi samanhenkistä aktiivista, osaavaa ja kehityshaluista yhteisöä, joka ymmärtää varautumisen ja omavaraisuuden merkityksen lyhyellä sekä pitkällä aikavälillä. Yhteisön jäsenneltyä kommunikaatiota ja yhteistyötä varten on pystytetty siihen soveltuva digitaalinen yhteistyöalusta, missä toimintaan liittyvistä asioista ja suunnitelmista tiedotetaan. Alustalla voi käydä myös avointa keskustelua. 
 

Osuuskunta pyrkii tuottamaan monipuolisia etuuksia jäsenilleen.

Osuuskunta voi harjoittaa liiketoimintaa ja tarjota myös monipuolisia työllistymismahdollisuuksia jäsenilleen toiminnan kehittyessä. Työllistymistä ei kuitenkaan voida taata.

Kuluttajalle vuosittainen jäsenmaksu on 50€ (alustavasti). 

2. Hyödyt tuottajajäsenille:

Tuottajille Osuuskunta tuo uuden modernin myyntikanavan, keinon saada sesonkityövoimaa joustavasti käyttöön sekä aktiivisen valtakunnallisen moniosaajayhteisön, joka edistää aidosti maatalouden etua. 

Tuottajalle vuosittainen jäsenmaksu on 500€ (alustavasti). 

3. Hyödyt yhteistyöyritysjäsenille:

Yhteistyöyrityksille Osuuskunta tuo uuden myyntikanavan heidän tuotteilleen ja palveluilleen sekä näkyvyyttä kotimaisen ruuantuotannon aktiivisena kehittäjänä. 

Yhteistyöyrityksen vuotuinen jäsenmaksu on 300€ (alustavasti).

4. Toiminnan nykytila:

Tällä hetkellä tuottajia on mukana eri puolelta Suomea +10 kpl ja ruokaretriittiringissä on yli 400 eri alojen ammattilaisia eri puolelta Suomea. Toiminta kasvaa nopeasti. 

5. Osuuskunnan perustaminen:

Osuuskunnan perustamisen valmistelevat työt ovat jo hyvässä vauhdissa ja perustamisasiakirjat on tarkoitus jättää Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) Keväällä 2022.

Nyt keräämme sitovia ilmoittautumisia Osuuskunnan jäseneksi. Kun min. 100 kpl jäseniä ilmoittautuu, Osuuskunta perustetaan. Jäsenmäärällä ei ole kattoa ja yhdellä henkilöllä voi olla ainoastaan yksi osuus Osuuskunnasta, jolloin vältetään vallan keskittyminen. 

Jäsenmaksujen maksu: Jäsenmaksut maksetaan osuuskunnan 1. kokouksen jälkeen Ruokaosuuskunnan erikseen ilmoitettavalle pankkitilille. Pankkitili jäädytetään perustamisprosessin ajaksi ja on jälleen käytettävissä kaupparekisteriin lisäämisen jälkeen.

6. Hallinto:

Toiminnan edistämiseksi on perustettu +10 henkilöstä koostuva moniammatillinen johtoryhmä, joka valmistelee Osuuskunnan perustamisen ja edistää sen oleellisia toimintoja. Ennen Osuuskunnan perustamista järjestetään virallinen Osuuskunnan kokous, joka valitsee Ruokaosuuskunnalle hallituksen. Hallitus valitsee Osuuskunnan operatiivisen johtajan (toimitusjohtaja), joka organisoi toiminnan Hallituksen määrittelemän strategian mukaisesti. Toimitusjohtaja vastaa toimintasuunnitelman ja budjetin laatimisesta, jonka hallitus hyväksyy. Osuuskunnan varoja käytetään perustamissopimuksen periaatteiden mukaisesti.

Johtoryhmään kuuluu kokenut hankinta- ja osuuskuntajohtamisen osaaja, lääketieteen osaajia, tapahtumanjärjestämisen osaajia, markkinoinnin, viestinnän ja liiketoiminnan osaajia, logistiikkaosaaja, kyberturvallisuus- ja digiteknologiaosaajia, insinööriosaamista, kädentaitajia, rahoitusosaaja sekä maatalousyrittäjiä. 

7. Toiminta-ajatus:

Ruokaosuuskunnan tehtävä on järjestää paikallisissa lähituottajaverkostoissa Ruokaretriittejä sellaisella periaatteella, että siinä tulee muodostetuksi lähituottajaosuuskunnan esiaste. Ruokaretriitin järjestäjätila saa tilalle sesonkityövoimaa edullisesti ja kokoaa lähituottajat yhteen hankkimalla ruokaretriittiin ruuat valmistettavaksi ja myytäväksi Tilamyymälään. Ruokaretriitin järjestäjä voi myös tuottaa erilaisia elämyspalveluja sekä esitellä yhteistyötahojaan ruokaretriittiin osallistujille.

Tämän jälkeen Ruokaretriitin järjestäjätila voi rekisteröityä kauppiaana Ruokaosuuskunnan monikauppiasverkkokauppa-alustalle ja alkaa myymään tuotteitaan ja palveluitaan sekä tarjota työtä suoraan kuluttajille. Kannattavuuden parantuessa lähituottajaverkosto voi muodostaa halutessaan osuuskunnan, joka pyrkii erilaisin keinoin kohti suurempaa omavaraisuutta.

8. Missio

Maatilojen kannattavuuden ja omavaraisuuden parantaminen ruokaretriittien tarjoaman yhteisöllisyyden, työvoiman ja monikauppiasverkkokauppa-alustan avulla. 

9. Visio

Ruokaosuuskunnan koordinoima kannattavien ja omavaraisten paikallisosuuskuntien muodostama valtakunnallinen verkosto, joka tarjoaa jäsenilleen lähiruokaa, työtä ja elämyspalveluja.

10. Arvot

Aitous, sitoutuminen ja avoimuus.

11. Seuraavaksi

Perustettavan Ruokaosuuskunnan toiminta-ajatusta esiteltiin 15.1.2021 klo 18-19 Ruovedellä järjestetyn Talviriehan yhteydessä. 
 

P.S. kutsu myös samanhenkinen tuttu mukaan hyvän tekemisen ja ruuan pariin!

Ystävällisin terveisin,

Miikka Korhonen ja Jussi Salunen
Ruokaretriitin perustajat

Ilmoittautumislomake

Osuuskunnan alustavat jäsenet

Tule kasvimaan- ja pellonhoitoretriittiin 16-18.6.!

16-18.6. Ruovedellä tapahtuu! Tule hoitamaan Ruokaretriitin kasvimaata sekä peltoa ja nauttimaan kesäisestä maaseudusta. ☀️ Päivän päätteeksi lämpiää savusauna ja palju! Juhlavuoden kunniaksi tila tarjoaa majoituksen ja ruuat. Ilmoittautumiset sähköpostilla osoitteeseen info@ruokaretriitti.fi