Mikä on Ruokaretriitti?

Ruokaretriitti on tuottajien, kuluttajien ja yhteistyöyritysten yhteenliittymä, jonka tavoitteena on rakentaa vahva luottamussuhde toimijoiden välille kaikkia osapuolia hyödyttävän toiminnan kautta. Kannamme huolta maatalouden kannattavuuskriisistä, ruokaomavaraisuuden heikkenemisestä ja samalla tiedostamme, että olemme etääntyneet ruuantuotannosta liian kauas. Ruokaretriitti pyrkii palauttamaan tämän läheisen suhteen sekä rakentamaan sen ympärille kaikkia osapuolia hyödyttävän suorakaupan logistiikka- ja säilytysratkaisuineen. 

Liity Ruokaretriittirinkiin:

Kuinka Ruokaretriitti toimii?

1. Järjestetään maakuntiin Ruokaretriittejä

Alueellinen toiminta lähtee käyntiin Ruokaretriitin järjestämisestä. Kun löytyy maatila, joka on kiinnostunut järjestämään ruokaretriitin tilallaan, suunnitellaan retriitti yhdessä paikallisen tiimin kanssa. Ruokaretriitti voi olla yhden päivän tai koko viikonlopun mittainen tapahtuma. Katso esimerkkiohjelma ohesta. Ruokaretriitit hinnoitellaan siten, että ne ovat aina järjestäjätilalle kannattavia. Tilallisena voit myös tutustua toimintaan matalalla kynnyksellä osallistumalla asiakkaan roolissa ensin toisen tilan järjestämään Ruokaretriittiin. Ruokaretriitit toteutetaan kisälliperiaatteella, eli jokaisessa retriitissä tulee olla ainakin yksi osallistuja, joka on ollut aiemmin mukana.  

Viikonlopun Ruokaretriitin esimerkkiohjelma:

Tunnelmia Ruokaretriitistä

Lisää tarinoita toteutuneista ruokaretriiteistä voit lukea täältä.

2. Käynnistetään ruuan suoramyynti noutopisteiden kautta

Kun alueella on pidetty Ruokaretriitti, voidaan tilaverkoston tuotteista muodostaa Noutopiste, mitä Ruokaretriitti aktiivisesti markkinoi.  Ruuat voi ostaa verkosta ja noutopäivät voi sopia ostovolyymin mukaan esim. 1-4 kertaa kuukaudessa. 

Tutustu ruokakauppaan–>

3. Laajennetaan ja kehitetään toimintaa

Sen jälkeen kun maakunnassa on pidetty ruokaretriittejä, joiden ansiosta on muodostunut aktiivisia yhteisöjä, rakennettu noutopisteitä, laajennetaan ja kehitetään toimintaa entisestään.  Ruokaretriittirinkiin voit liittyä täältä-> 

4. Liity Jäseneksi

Suomalainen ruuantuotanto tarvitsee sitoutuneita ja motivoituneita ihmisiä tekemään ruokajärjestelmästä oikeudenmukaisemman yhteistyössä tuottajien kanssa. Jäsenyydellä saat etuja sekä tuet toimintaa.

Liity jäseneksi–>

5. Muutetaan ruokajärjestelmä tuottajia ja kuluttajia aidosti palvelevaksi

Tavoitteenamme on kotimainen ruokajärjestelmä, joka palvelee kuluttajia ja tuottajia aidosti. Kun edunvalvonta ei toimi, keskusliikkeet vievät katteen eikä EU:sta ole apua, täytyy ruokajärjestelmän rakentaminen ottaa tärkeimpien osapuolten omiin käsiin. Yhteistyössä onnistumme.

Innostuitko?

Ilmoittaudu Ruokaretriitin pitäjäksi! Tulemme mielellämme etukäteen tutustumaan tilaanne ja keskustelemaan, millainen Ruokaretriitti sopisi parhaiten teidän tilallenne. Voit myös kysyä lisätietoja osoitteesta ruokaretriitti@gmail.com tai soitella 0405910540.

Liity Ruokaretriittirinkiin:

Tule kasvimaan- ja pellonhoitoretriittiin 16-18.6.!

16-18.6. Ruovedellä tapahtuu! Tule hoitamaan Ruokaretriitin kasvimaata sekä peltoa ja nauttimaan kesäisestä maaseudusta. ☀️ Päivän päätteeksi lämpiää savusauna ja palju! Juhlavuoden kunniaksi tila tarjoaa majoituksen ja ruuat. Ilmoittautumiset sähköpostilla osoitteeseen info@ruokaretriitti.fi